Revamped health centre bags design award

Date: 01 March 2017

An historic building in Pontefract refurbished into a modern mental health care centre by the Trust has received a local design award.
The Pontefract Civic Society chose Baghill House Health and Wellbeing Centre as the winner of its 2017 ‘Commercial/civic award’ which commends newly designed or refurbished commercial, civic or public building projects.
The £2m renovation project, completed in summer 2016, added a brand new building boasting 14 consulting rooms, a treatment room, clinical support space, and an open plan waiting area to the original Georgian house.
In respect of Pontefract’s heritage, the building was designed to be low in height to avoid obscuring views of Pontefract Castle from what would have been positions of siege on nearby Baghill Lane during the Civil War.
Baghill House is part of wider multimillion pound programme of investment by the Trust across Wakefield. As well as the new Drury Lane health and wellbeing hub in Wakefield, the Trust is investing £17m at Fieldhead to transform mental health services in the district.
Nick Phillips, head of estates and facilities at the Trust, said: “It was really important for the Trust to retain the character of an important old building while substantially improving it in line with modern healthcare standards. We worked very hard to achieve this balance and for it to be recognised with an award is brilliant.”
Established in 1969, Pontefract Civic Society is a registered charity which aims to raise the profile of Pontefract as a place to live, work, do business and visit.